Buat Duit Lebih

Maklumat Terkini Tentang Cara Buat Duit Lebih Di Malaysia

Ya, Betul! Buat Duit Dengan Youtube!

Youtuber Malaysia

Betulkah ni? Boleh Buat Duit dari YouTube?

Jawapannya, pasti!!

Buat duit dari YouTube adalah trend baru yang semakin meningkat. Sebelum ini, agak sukar disebabkan oleh faktor-faktor seperti ramai tidak tahu apa yang boleh buat di YouTube selain daripada menonton video muzik dan trailer. Sambungan internet anda juga harus cukup hebat untuk memuat naik video berkualiti tinggi yang panjang, di mana ini adalah benda yang boleh dinikmati oleh orang-orang mewah sahaja pada masa lepas. Tiada siapa yang benar-benar tahu potensi pendapatan juga sehingga YouTube menjadi rangkaian perkongsian video nombor satu di internet.

Bagaimana YouTube Berfungsi dan Membayar Anda Wang?

YouTube sendiri tidak membayar anda wang untuk video. Malah, Google Adsense adalah syarikat afiliasi yang akan membayar untuk ‘view‘ yang anda dapat dari video YouTube anda. Jadi seperti yang anda mungkin dah jangka, anda juga perlu akaun Adsense. Tetapi jangan risau, sangat mudah.

Adsense akan memaparkan iklan di dan di tepi video YouTube anda. Apabila video ini mendapat “view”, iklan akan dipaparkan secara automatik walaupun anda tidak “click” iklan. Ini dipanggil “impression“. Dasarnya, anda akan mendapat wang melalui “impression” ini.

Views” pada video anda, atau “traffic” adalah perkara yang paling penting untuk mendapat wang dari YouTube. Apabila anda mencapai satu juta hits per video, anda boleh menyara hidup anda and keluarga anda dari video anda. Tetapi itu bukan sesuatu pencapaian semalaman, kena bekerja keras.

Potensi pendapatan YouTube

Terdapat potensi pendapatan yang besar dari YouTube. Dah ada ramai orang menyara hidup mereka daripada video YouTube sahaja.

Seperti yang saya nyatakan di atas, AdSense adalah ejen pembayaran untuk tontonan YouTube. Sekiranya anda biasa dengan Adsense, anda akan mengetahui bahawa geografi trafik akan mendapat kadar yang berbeza. Pada asasnya, “views” dari negara yang berbeza akan memberi anda kadar yang berbeza. Oleh itu, pendapatan yang tepat tidak boleh diramalkan, tetapi berdasarkan pengalaman ramai, kadarnya biasanya antara $ 0.9 – $ 1.5 USD untuk setiap 1000 “views”.

Upload Apa Video?

Di sinilah ia menjadi rumit! Sekiranya anda membuat video ciptaan anda sendiri, tanpa menyalin karya orang lain, anda tidak akan mendapat sebarang masalah sama sekali. YouTube akan menawarkan wang untuk video anda.

Anda perlu mematuhi Terms of Service and Community Guidelines YouTube. Berikut adalah panduan ringkas tentang apa yang boleh buat dan apa yang tidak boleh buat.

  1. Tiada kandungan lucah atau seksual eksplisit.
  2. JANGAN hantar video yang menunjukkan perkara haram seperti penggunaan dadah, kekejaman haiwan, penyalahgunaan kanak-kanak, penggunaan bahan dll. Anda mendapat idea, bukan? Sekiranya tidak meneruskan Garis Panduan Komuniti.
  3. Keganasan Grafik tidak akan diterima. Keganasan ringan adalah ok, tetapi serangan kejam, kematian, hukuman dan lain-lain tidak akan dibenarkan. Tetapi ini adalah kawasan kelabu. Anda akan dapat melihat banyak video yang mengerikan di YouTube.
    Tiada pelanggaran hak cipta !!! Hak cipta adalah pemilikan harta intelektual. Anda TIDAK BOLEHupload” video lain yang anda tidak mempunyai hak yang sah untuk menggunakannya untuk mendapatkan keuntungan komersial.
  4. TIADA benci-ucapan! YouTube tidak akan menghalang anda untuk meluahkan idea anda, tetapi mereka tidak akan bertolak ansur dengan kritikan langsung bertujuan untuk menyalahkan pihak tertentu. Masih terdapat garis yang sangat halus di antara kebencian-kebencian dan menyatakan pandangan anda, jadi adalah dinasihatkan untuk berada di sisi yang selamat. Keputusan YouTube adalah muktamad
  5. Tiada gangguan atau ancaman boleh dibuat melalui video anda.
  6. Jangan menyamar sebagai orang lain.

Tonton Video Ini Untuk “Set Up” Saluran YouTube Anda

Copyright © www.buatduitlebih.com - All Rights Reserved. All trademarks are the property of their respective owners.
error: Content is protected !!