Buat Duit Lebih

Maklumat Terkini Tentang Cara Buat Duit Lebih Di Malaysia

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blogging Di Malaysia?

Blogger Malaysia

Bolehkah anda membuat duit melalui blogging di Malaysia? Jawapan mudah ialah ya. Soalan sebenar adalah, adakah ia mencukupi untuk menjadi satu-satunya sumber pendapatan anda?

Ia tidak semudah yang didengar. Jadi jangan harap untuk meraih wang sebaik sahaja anda menubuhkan blog anda. Terdapat banyak perkara yang terlibat untuk menjadi sebuah laman web sebagai sumber pendapatan.

Terdapat tiga kategori blogger di seluruh dunia. Para hobi yang blog untuk kegembiraan dan tidak memperoleh pendapatan, blogger yang berpengalaman dan memperoleh pendapatan sampingan untuk menambah gaji bulanan mereka, dan akhirnya blogger sepenuh masa yang memperoleh pendapatan utama mereka dari blog.

Di bawah semua kategori ini, terdapat dua jenis blog – gaya hidup atau niche. Kebanyakan penulis blog yang menjadikannya sepenuh masa di Malaysia adalah blogger niche, seperti Paul Tan, yang memulakan blog dengan kereta dan KC Lau, yang blog mengenai kewangan peribadi.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa blogger yang telah mendapat kemasyhuran sebagai blogger gaya hidup, seperti Kinky Blue Fairy dan Chuckei. Mereka blog tentang kehidupan dan pengalaman mereka – dan pembaca mereka tertarik untuk mengetahui lebih lanjut melalui blog mereka.

Di Manakah Wang Itu Datang?

Bagi blogger gaya hidup, mereka menarik pelbagai jenama untuk diiklankan di laman web mereka, sama ada melalui iklan sepanduk, ulasan produk atau advertorials. Dengan memberi kredibiliti mereka, mereka mengenakan bayaran untuk usaha mereka dan untuk mendedahkan peminat dan pembaca mereka kepada pengiklanan.

Satu lagi cara untuk membuat wang yang serius ialah blogger asing di Malaysia, Zuzanna Chmielewska. Chmielewska yang blog dalam bahasa Poland tentang Asia (kebanyakannya Malaysia), telah menjadi dirinya dalam pakar pelancongan niche melalui blognya.

“Apabila anda membuat blog tentang topik khusus, penting untuk menjadikan diri anda berwibawa. Orang akan menghubungi anda walaupun tanpa sebarang iklan, “kata Chmielewska.

Kemungkinan tidak terhad.

 

Berapa banyak yang boleh anda buat?

Blogging mungkin kelihatan mudah untuk beberapa tetapi bahagian yang paling sukar adalah untuk menjadikannya menguntungkan. Apa yang diperlukan untuk menjadikannya kerjaya sepenuh masa?

Menurut sumber tanpa nama dari agensi digital di Petaling Jaya, secara purata, blogger terkenal di Malaysia membawa kira-kira RM4,000 kepada RM5,000. Terdapat juga blogger yang meraih RM30,000 sebulan untuk iklan sahaja!

Walau bagaimanapun, mendapat pendapatan melalui pembaca anda hanyalah tip dari gunung api blog. Sesetengah blogger menjadikan para pembaca menjadi pelanggan untuk produk atau perkhidmatan mereka sendiri.

Potensi pendapatan untuk blog tidak terhingga – sama seperti memulakan perniagaan anda sendiri. Sesetengah orang telah membuat beratus-ratus ribu dolar menulis blog mereka (atau menjual blog mereka untuk berjuta-juta), sementara yang lain masih belum membuat satu sen dari mereka.

Walaupun anda memulakan blog secara sambilan, anda perlu mendekati seperti usaha sepenuh masa. Beri diri anda 12-24 bulan untuk bekerja di blog. Sekiranya anda masih dapat bertahan selepas itu, blog anda kemungkinan besar akan berkembang.

Copyright © www.buatduitlebih.com - All Rights Reserved. All trademarks are the property of their respective owners.
error: Content is protected !!