Buat Duit Lebih

Maklumat Terkini Tentang Cara Buat Duit Lebih Di Malaysia

Cuba Grab Untuk Buat Duit Lebih dan Tip Untuk Berjaya

Grab Car Malaysia

Apa itu Grab?

Maklumat Terkini (Dikemaskini pada 3 Aug 2018, tambah tip-tip kami untuk buat duit lebih berbanding dengan GRAB driver yang lain. Scroll ke bawah)

Seperti yang anda sudah ketahui, Uber dah keluar dari Malaysia. Tapi, jangan risau, kita masih ada Grab. Malah, Uber dah jual operasi mereka kepada Grab sekiranya anda tidak tahu.

Ringkasan pendek, Grab adalah aplikasi tempahan kereta dan perkhidmatan seperti Uber. Terdapat dua jenis perkhidmatan GrabCar iaitu GrabCar Economy dan GrabCar + (Premium). GrabCar Ekonomi adalah perkhidmatan ekonomi yag paling asas sementara GrabPremium adalah perkhidmatan kereta premium yang menawarkan lebih banyak kemewahan dan keselesaan. Kebanyakan kereta dari GrabCar Ekonomi terdiri daripada kereta sedan biasa. B dan C segmen. GrabCar Premium pula terdiri daripada kereta mewah dan segmen D seperti Honda Accord, Toyota Camry dan lain-lain

GrabCar dan GrabCarPremium kedua-duanya mematuhi panduan-panduan MyTeksi yang sama iaitu “Speed”, “Safety” dan “Certainty”. Jika anda berminat untuk menjadi pemandu GrabCar, anda mesti menjalani prosedur pemeriksaan.

Grab beroperasi di Lembah Klang yang meliputi Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Klang, Shah Alam dan bandar-bandar lain seperti Johor Bahru, Melaka, Kota Kinabalu, Kota Bahru, Batu Pahat, Muar, Labuan, Kuching dan Port Dickson, Ipoh, dan Pulau Pinang . Sehingga Oktober 2017, Grab juga beroperasi di Bintulu, Kangar, Kluang, Kemaman, Miri, Sibu, Sungai Petani dan Tawau.

 

Bagaimana Menjadi Grab Driver?

Bagi pemandu yang berminat untuk menyertai GrabCar, anda perlu mendaftar dan mengaktifkan akaun Grab anda terlebih dahulu. Setelah pengaktifan, anda dikehendaki menonton video latihan GrabCar yang disediakan khusus untuk pemandu baru. Video memberikan latar belakang aplikasi, cara menggunakan aplikasi, apa yang harus dilakukan selepas menerima tempahan dan berurusan dengan transaksi tambang. Ada juga peraturan-peraturan kelakuan dan maklumat-maklumat lain mengenai bagaimana untuk memulakan. Pemandu perlu mengambil kuiz dan kaji selidik dalam talian.

Selepas itu, muat turn Driver app dari IOS atau Playstore. Anda perlu menyediakan kod IMEI atau Gmail dan mempunyai akaun yang diaktifkan untuk mula memandu. “Grab Topup” adalah kredit yang digunakan pemandu di mana komisen mereka untuk Grab akan ditolak dari sana. Penunggang boleh membayar anda dengan wang tunai dan Grab akan mengambil komisen mereka dari prabayar anda. Pemandu perlu mempunyai kredit yang mencukupi untuk dapat menerima tempahan. Sebagai pemandu baru, ia akan menjadi lebih baik jika anda mempunyai sekurang-kurangnya RM 50 kredit dalam akaun anda.  “Grab Topup” boleh dibeli di KK Mart, 7-Eleven dan E-bayar. Cara paling mudah adalah melalui www.e-pay.com.my atau guna Epay app

 

Keperluan Grab Car

Semua pemandu GrabCar perlu memenuhi keperluan berikut:

 • Warganegara Malaysia yang memegang Kad Pengenalan yang sah (Angkatan Bersenjata & Polis boleh diterima, tetapi Penduduk Tetap tidak dibenarkan)
 • Mempunyai lesen memandu yang sah (Tiada syarat umur)
 • Bukan Lesen P
 • Mempunyai kereta 4-pintu yang tidak lebih daripada 6 tahun (Dikilangkan tahun 2011 dan lebih baru)
 • Lulus saman JPJ dan PDRM Etika
 • Boleh berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dan BM
 • Nama Pemandu, Nombor Pendaftaran Kereta, Tempoh Perlindungan Insurans mesti muncul di Nota Perlindungan Insurans (Untuk kereta syarikat, anda perlu surat rasmi dari syarikat dengan surat yang menyatakan pemandu dibenarkan menggunakan kereta untuk tujuan “e-hailing“)

Pemandu yang berumur 50 tahun ke atas mesti melakukan pemeriksaan kesihatan. Tiada syarat umur maksimum. Pemeriksaan perubatan boleh dilakukan di mana-mana klinik. Ujian ini agak mudah untuk mengesahkan bahawa pemandu mampu melakukan tugas memandu.

 

Dokumen yang Diperlukan

 • Kad pengenalan Malaysia.
 • Lesen memandu Malaysia
 • Nota Perlindungan Insurans Kereta
  • Anda masih boleh menjadi pemandu walaupun nama anda tidak disenaraikan sebagai pemilik kereta. Satu-satunya keperluan ialah nama anda perlu disenaraikan sebagai pemandu pada nota perlindungan insurans. Jika tidak, anda boleh meminta untuk menambah nama pemandu ke dalam nota perlindungan dari pembekal insurans anda dengan bayaran minimum. Biasanya bayaran sekitar RM10 hingga RM20.

 

Menerima Tempahan “Booking

Sebaik sahaja akaun anda diaktifkan, anda bersedia untuk pergi “ONLINE“. Jangan pergi “online” jika anda tidak memandu. Sebaik sahaja anda menerima tempahan atau “PING” dalam istilah pemandu, anda perlu mengambilnya dan anda tidak dibenarkan memilih tempahan mengikut keinginan dan keinginan anda sendiri. Apabila anda muncul dalam talian, ini bermakna anda bersedia untuk mengambil mana-mana penumpang yang memerlukan perkhidmatan tersebut. Anda perlu menerima tempahan dalam 15 saat dan sekiranya pada penghujung 15 saat anda belum memungut tempahan, app akan mengunci anda dengan serta-merta. App ini akan meminta anda untuk log masuk secara manual sekali lagi untuk mula menerima tempahan. Mengabaikan tempahan akan merosakkan Penilaian Penerimaan anda dan mungkin mengakibatkan kehilangan insentif.

 

Pembayaran & Insentif

Pembayaran dibuat setiap minggu ke dalam akaun bank anda bermula jam 12 pagi pada hari Isnin dan berhenti pada hari Ahad pukul 11.59 malam. Dari semua perkhidmatan e-hailing, anda mungkin boleh membuat wang yang baik daripada insentif yang diberikan oleh Grab.

 

Berapa Banyak yang Boleh Anda Peroleh Sebagai Grab Driver?

Pendapatan bergantung kepada komitmen pemandu. Terdapat pemandu yang mendapat pulangan yang konsisten dengan memandu.

Jika berminat, boleh mendaftar sebagai Grab Driver di SINI

 

TIP Untuk Lebih Berjaya Sebagai Pemandu GRAB (Maklumat Terkini)

Bila kami jadi pemandu GRAB, kami dapati pemandu tertentu buat duit 2x atau 3x lebih daripada kami setiap bulan. Jadi, kami pergi “interview” pemandu-pemandu ni dan rupa-rupanya teknik yang mereka pakai begitu senang saja.

Ok, anda mungkin tanya, jadi apa RAHSIAnya! RAHSIA ialah buka mulut ANDA! Ya, betul, BUKA MULUT ANDA! Bila kami jadi pemandu GRAB pada mulanya, kami buka mulut dua kali saja, bila “customer” naik kerata kami dan bila “customer” turn dari kereta. Itu SAJA!! Tak lebih, tak kurang dan itulah MASALAHnya!!

Kami bukan suruh anda buka mulut besar-besar dan pandu di sepanjang perjalanan. Maksud kami ialah mulakan perbualan anda dengan “customer”, tanya apa saja! Paling BEST, mulakan perbualan dengan makanan. Jangan cakap POLITIK macam pakcik-pakcik pemandu teksi kita ini. Tiada keuntungan langsung! Buang masa!

Tetapi, INGAT! Buatlah pro sikit, bual secara semula jadi, macam seorang ketua lawatan – “tour guide” bila mulakan perbualan, memperkenalkan makan tempatan yang sedap dan sebagainya. Buat “customer” anda “SHIOK”. Bila “customer” shiok, mereka akan suruh anda bawa mereka ke tempat-tempat makanan yang anda memperkenalkan. Jadi, daripada bawa “customer” anda dari tempat A ke tempat B di kereta anda, sekarang menjadi tempat A –> B –> C –> D dan sebagainya.

Ok, sekarang biar kami kongsi RAHSIA yang paling BEST!! Bila anda ada peluang untuk bawa pelancong luar negara. Bual dengan mereka 2x LEBIH. Sekiranya mereka “shiok” dengan anda, anda mungkin boleh menjadi pemandu peribadi mereka. Anda boleh caj mereka dengan kadar RM300-RM500 sehari.

Inilah tip kami. Selamat BERJAYA!!

Copyright © www.buatduitlebih.com - All Rights Reserved. All trademarks are the property of their respective owners.
error: Content is protected !!