Buat Duit Lebih

Maklumat Terkini Tentang Cara Buat Duit Lebih Di Malaysia

Jadi Pembeli Misteri (Mystery Shopper)

Mystery Shopper Malaysia

Apa itu Pembeli Misteri? Pembeli adalah seorang yang membeli barang, tapi apa yang begitu misteri? Sebelum kita menjawab, mari kita lihat perkhidmatan pelanggan Malaysia secara keseluruhan. Tanya kawan-kawan di sekitar, seolah-olah, sekarang lebih daripada biasa, sentiasa ada video-video perkhidmatan buruk kepada pelanggan-pelanggan akan berakhir di media sosial. Dengan cepatnya, banyak perniagaan kehilangan bisnes, semua terima kasih kepada kuasa media sosial.

Dengan semua komen-komen pelanggan mengenai perkhidmatan, ramai bos atau pengurusan bimbang tentang jenama, jualan dan kesetiaan pelanggan. Mereka secara peribadi boleh melayani pelanggan dengan baik, tetapi bagaimana mereka dapat memastikan bahawa kakitangan-kakitangan mereka tidak akan membuat masalah? Tambahan pula, sangat sukar untuk memantau kakitangan mereka jika mereka mempunyai sikap ‘ bos di sini, cepat berpura-pura sibuk ‘ dan ‘ ok bos tidak di sini, mari bersantai ‘.

Inilah sebab syarikat-syarikat mula ‘menggunakan’ pembeli misteri untuk melakukan pekerjaan itu. Pembeli misteri adalah agen rahsia seperti James Bond! Cool, kan?

Tugas pembeli misteri adalah meninjau apa yang sedang berlaku di tempat kedai/perniagaan tertentu, termasuk mengambil perhatian tentang bagaimana pekerja-pekerja mereka bertindak balas terhadap pelanggan mereka. Mereka membantu syarikat menilai perkhidmatan mereka, membantu dalam latihan dan pendidikan kakitangan, dan kadang-kadang, menilai bonus pekerja mereka. Terdapat banyak pembeli-pembeli misteri di seluruh dunia.

Di UK, beberapa pembeli misteri boleh mendapat sehingga £ 300 sehari, dan itu bersamaan dengan RM1,500 Fuyooh!! Tetapi ok, secara jujur, pembeli misteri di Malaysia biasanya boleh mendapat dari RM15 sehingga RM100 + untuk setiap peninjauan bergantung kepada syarikat. Walaupun ia sedikit berbanding dengan UK, tapi bayangkan melakukannya dengan kerap. Sikit-sikit jadi bukit, bos!

Wah! Sangat bagus! Saya juga mahu boleh tak?

Nampak mudah, kan? Terdapat banyak keperluan untuk menjadi pembeli misteri yang baik , terutama di Malaysia. Anda perlu mempunyai:

1. Mata helang untuk butiran

Sebelum anda dilepaskan untuk jadi James Bond, anda akan diberi taklimat menyeluruh tentang apa yang perlu dilakukan. Semua pembeli misteri mesti mempunyai mata helang untuk butiran seperti:

 • kebersihan, kecerahan, bau tempat
 • tetamu yang tidak dikehendaki
 • berapa lama masa yang diperlukan untuk disambut
 • kelajuan perkhidmatan
 • nama pekerja
 • pengetahuan pekerja mengenai produk dan jenama
 • jawatan peribadi pekerja: rambut, solek, kuku
 • pakai seragam atau tidak, kasut bersih atau tidak
 • body language pekerja dan lain-lain …

 

2. Lengkapkan pengetahuan tentang produk

Semasa sesi taklimat, pembeli misteri akan diberi persembahan mengenai jenama dan produk. Tetapi ini tidak cukup biasanya – pembeli misteri yang baik perlu melakukan lebih banyak penyelidikan di Google untuk menjadi 110% pasti

Dari segi pengetahuan produk, inilah yang perlu anda perhatikan:

 • Adakah produk yang dipaparkan mengikut garis panduan yang diberikan?
 • Adakah pekerja mahir dalam produk dan jenama?
 • Adakah pekerja berkongsi sejarah jenama atau produk dengan anda?
 • Apakah harga untuk beberapa model terpilih?
 • Apakah produk terkini dan apakah jenama pesaing? Dan lain-lain …

 

3. Memori 500GB

Dari point 1 dan 2 di atas, jelasnya pembeli misteri adalah seperti komputer harddisk, dapat menyerap dan menyimpan setiap maklumat yang datang.

Selepas lawatan, pembeli misteri perlu mengisi laporan pada hari itu. Jangan fikir ia adalah tugas yang mudah, jika anda tidak menyelesaikan laporan anda dalam masa 24 jam, kes anda BURNT!

 

4. Kulit yang sangat tebal & kemahiran lakonan yang baik

Seorang pembeli misteri yang baik boleh meneruskan rintangan-rintangan sosial seperti mendapatkan reaksi negatif dari kakitangan atau pelanggan-pelanggan lain. Kita perlu menjadi seorang  yang tenang dan “kepoh” juga. Dan jika anda berada dalam tugasan, anda tidak melangkah keluar sehingga kerja anda selesai, tidak peduli berapa banyak perhatian yang anda telah menjanakan terhadap diri anda.

Berminat menjadi pembeli misteri? Semak beberapa syarikat di Malaysia yang menawarkan pekerjaan ini di bawah. Tapi, ingat, berhati-hati, lakukan pemeriksaan latar belakang kerana terdapat banyak program-program penipuan di luar sana

Popular Malaysia
I Love Mystery Shopping
Customer Eyes
Opinion Hero

Copyright © www.buatduitlebih.com - All Rights Reserved. All trademarks are the property of their respective owners.
error: Content is protected !!