Mai Jadi Tutor! Mengajar dan Buat Duit

Adakah anda suka mengajar dan mahu cara yang fleksibel untuk membuat wang tambahan? Boleh bercakap dalam Bahasa Melayu / Inggeris / Cina / Tamil? Hidupkan semangat anda kepada sumber wang sambil memberi kesan kepada komuniti anda. Daftar menjadi tutor swasta dan dapatkan sehingga RM5000 sebulan. Ya, betul, RM5000 sebulan.

Kini, ramai pelajar di sekolah menghadapi kesukaran dalam kerja rumah dan pengajian mereka dan mencari tutor rumah yang boleh membimbing mereka dalam pelbagai mata pelajaran seperti Kimia, Fizik, malah dalam bahasa Inggeris atau Bahasa Malaysia juga. Jika anda tertanya-tanya tentang kadar yang dikenakan oleh tutor rumah berkelayakan di Malaysia, anda boleh lawati harga rujukan di sini, Kadar Tuisyen Swasta Malaysia

 

Apa yang Diperlukan Untuk Menjadi Tutor?

1. Dedikasi dalam Pengajaran

Kriteria yang paling penting untuk menjadi tutor bukan mengenai berapa banyak sijil atau kelayakan rasmi yang anda miliki. Ini adalah tentang komitmen dan dedikasi anda ketika mengajar. Ini bermakna anda perlu bersemangat untuk mengajar termasuk subjek yang anda mahu ajar. Untuk menjadi tutor yang baik, anda juga perlu meletakkan seluruh hati anda ke dalamnya. Ini bermakna sentiasa bersiap untuk kelas, tiba di kelas tepat pada masanya dan tidak membatalkan kelas tanpa sebab yang sah.

2. Kesabaran Besar dengan Kanak-kanak

Sekiranya anda ingin menjadi tutor, anda perlu terlebih dahulu memahami, anda akan membimbing pelajar yang menghadapi masalah dalam pelajaran mereka. Anda perlu meluangkan lebih banyak masa dan usaha untuk membimbing mereka. Selain itu, sentiasa ingat bahawa tidak semua pelajar adalah sama, jadi anda mungkin perlu ada strategi yang berbeza untuk membantu mereka dalam pelajaran mereka. Jika anda seorang yang tidak sabar, anda akan kehilangan sabar terhadap pelajar-pelajar ini atau berputus asa dengan mudah. Ini akan membuat lebih banyak kerosakan terhadap harga diri mereka dan boleh membuat mereka kehilangan minat dalam pembelajaran mereka sepenuhnya. Pastikan anda bersabar dalam mengajar, atau sekurang-kurangnya bersedia untuk menghadapi cabaran untuk mengajar pelajar yang lemah dalam akademik mereka tanpa kehilangan kesabaran anda.

3. Keupayaan untuk merangka konsep bahan pengajaran

Selalunya pelajar menghadapi masalah kerana mereka tidak memahami. Guru sekolah perlu menampung banyak pelajar, jadi mereka mungkin tidak mempunyai masa dan keupayaan untuk memecahkan konsep-konsep kecil untuk semua pelajar. Oleh sebab itu, sesetengah pelajar mungkin memerlukan bimbingan tambahan dari tutor seperti anda. Untuk membantu mereka dengan lebih baik, penting bagi anda untuk memecahkan konsep rumit ke segmen bersaiz kecil dan mudah difahami. Sebaik sahaja anda dapat memecahkannya dan menerangkan konsep dalam istilah yang lebih mudah, ini dapat membantu pelajar memproses dan memahami subjek jauh lebih baik daripada sebelumnya.

4. Keupayaan untuk berkomunikasi dengan baik dengan kanak-kanak

Sebagai tutor, anda akan menghabiskan banyak masa untuk mengajar kanak-kanak dalam kumpulan kecil atau dalam satu-ke-satu. Oleh itu, hubungan baik diperlukan untuk membina hubungan guru-pelajar yang positif. Apabila anda mampu berkomunikasi dengan baik dengan kanak-kanak, meletakkan mereka dalam keadaan selesa dan tidak membenarkan mereka memanjat kepala anda, mereka akan berada dalam persekitaran yang kondusif untuk belajar. Sekiranya anda terlalu lemah, mereka mungkin menunda kerja mereka. Walau bagaimanapun, jika anda terlalu ketat, mereka mungkin merasa sangat cemas semasa pelajaran anda dan mungkin tidak mempunyai keberanian untuk memberitahu anda jika mereka menghadapi kesukaran dalam memahami pelajaran.

5. Kesediaan untuk belajar

Anda mungkin menganggap kriteria akhir ini tidak masuk akal. Anda sepatutnya melakukan pengajaran dan bukan pembelajaran, bukan? Tidak. Kerana untuk menjadi guru tuisyen yang berjaya, anda perlu bersedia untuk mempelajari strategi baru untuk mengajar pelajar anda, belajar kemahiran dan kaedah yang berbeza yang boleh membantu kerja rumah pelajar anda dan penyediaan peperiksaan. Di samping itu, sukatan pelajaran sekolah sering dikemas kini, jadi anda perlu bersedia untuk mempelajari topik baru supaya anda boleh kekal di atas di bidang ini.

 

Bagaimana Mencari Pelajar?

Anda mula dengan tanya kawan-kawan, ahli-ahli keluarga yang perlu tuisyen. Jika tiada, anda boleh mendaftar sebagai tutor di laman-laman web popular berikut di Malaysia

www.maitutor.com/tutor

https://hometuition-malaysia.com/register-as-tutor

https://www.myprivatetutor.my/career_as_tutor.php

http://tuitionhero.my/get-tuition-jobs/