Buat Duit Lebih

Maklumat Terkini Tentang Cara Buat Duit Lebih Di Malaysia

Mari Jual Foto Online dan Buat Duit Sampingan!

Jual Foto Online

Kita semua suka mengambil foto bukan? Malah ramai yang tidak begitu baik dalam bidang fotografi juga suka pergi menangkap beberapa detik istimewa dengan kamera ataupun telefon kami. Tetapi adakah anda tahu bahawa ada cara untuk menghasilkan wang dari foto anda dengan jual foto online?

Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk membuat wang online dari gambar anda dan setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangan. Sesetengah orang membuat duit dengan membina portfolio foto online popular dan menjual ruang iklan di sebelahnya. Kaedah lain ialah jual foto online anda untuk digunakan pada barangan seperti cawan dan kalendar. Tetapi, kaedah-kaedah atas, anda perlu mempunyai banyak pengalaman dalam fotografi.

Jadi … bagaimana jika anda tidak mempunyai beribu-ribu gambar berkualiti hebat? Jangan risau, salah satu cara terbaik untuk mula membuat wang dari foto “online” adalah dengan menggunakan laman web stok fotografi.

Sebaik sahaja anda telah mendaftar dengan salah satu daripada laman web fotografi stok, anda hanya memuat naik beberapa foto anda dan menyerahkannya untuk kelulusan. Jika sesetengah foto anda diterima dan seseorang melihat salah satu daripada foto anda dan ingin membelinya – atau sekurang-kurangnya lesen untuk menggunakannya – maka anda akan mendapat pendapatan dari laman web fotografi stok.

Terdapat banyak laman web yang didedikasikan untuk membeli dan menjual fotografi stok “online” – tetapi beberapa daripada mereka menonjol dari yang lain. Ini adalah beberapa laman web fotografi stok yang paling popular yang kami temui.

Dreamstime Shutterstock Fotolia iStockphoto

Ia adalah percuma untuk mendaftar dengan semua laman web di atas untuk jual foto anda online.

Setiap laman web fotografi fotografi mempunyai peraturan dan garis panduan yang sedikit berbeza tentang apa gambar yang mereka cari dan apa yang mereka akan terima. Contohnya, terdapat peraturan yang ketat mengenai isu pemilikan dan hak cipta pada mana-mana gambar yang anda serahkan.

Jika ada orang yang dikenali di dalam gambar anda maka anda perlu meminta mereka untuk menandatangani “Model Release” yang membolehkan anda menggunakannya dalam imej untuk tujuan komersial. Begitu juga, terdapat peraturan yang akan menghalang anda daripada menggunakan gambar yang mengandungi bangunan, logo dan jenama tertentu.

Selain itu, semua laman web fotografi stok yang berlainan mempunyai kadar komisen dan struktur bayaran mereka sendiri, jadi ia mengambil sedikit masa untuk membaca cetakan kecil untuk melihat laman web fotografi stok yang paling sesuai dengan gaya fotografi anda – dan yang akan menjankan anda yang paling banyak duit …

Berapa Banyak Boleh Dapat Dengan Jual Foto Saya Online?

Jawapan mudah kepada soalan itu ialah … ia bergantung!

Kadang-kadang pembayaran untuk muat turun foto melalui langganan boleh mendapatkan anda hanya beberapa sen. Tetapi, sen boleh menambah dengan cepat jika anda berjaya memuat naik photo berkualiti dari masa ke masa. Dan beberapa laman web membayar lebih untuk gambar selepas mencapai tahap muat turun yang berbeza.

Bagaimana Saya Akan Dibayar?

Sekali lagi, setiap laman web fotografi fotografi memiliki peraturan sendiri untuk masa dan bagaimana pembayaran dibuat. Biasanya anda perlu mencapai jumlah minimum seperti $100 US dolar sebelum anda boleh mengeluarkan wang.

Kebanyakan laman web akan membayar anda dengan pelbagai kaedah seperti Paypal, pindahan bank atau cek.

Gambar Mana Yang Jual Baik?

Anda mungkin perlu belajar untuk menangani sedikit penolakan pada permulaan. Banyak gambar anda akan ditolak,  Semua laman web fotografi fotografi mempunyai idea jenis foto pelanggan mereka cari – jadi mereka tidak akan hanya menerima semua foto anda jika mereka fikir tiada pelanggan akan membeli.

Banyak orang mencari foto atau imej anjing atau kucing, yang mana mereka boleh menggunakan Photoshop ke latar belakang yang berbeza. Selalunya, gambar yang lebih mudah, semakin berjaya foto akan berada di lokasi fotografi stok tertinggi.

Sertai laman web fotografi di bawah untuk jual foto online jika berminat

Dreamstime Shutterstock Fotolia iStockphoto

Adakah Artikel Ini Membantu?
×
Copyright © www.buatduitlebih.com - All Rights Reserved. All trademarks are the property of their respective owners.
error: Content is protected !!