Buat Duit Lebih

Maklumat Terkini Tentang Cara Buat Duit Lebih Di Malaysia

Menjadi Tuan Rumah Homestay Dan Buat Duit

Homestay telah meningkat popular di kalangan pelancong ke Malaysia. Para pelancong mencari penginapan alternatif dari hotel atau pangsapuri servis untuk menjimatkan kos, atau mendapatkan lebih banyak pengalaman “tempatan”.

Dan pasaran tempatan telah bertindak balas dengan baik. Menurut The Edge Malaysia, terdapat sekurang – kurangnya 18,000 penyenaraian Airbnb di Malaysia. Airbnb bukan satu-satunya tempat untuk mencari penginapan jangka pendek di Malaysia. Selain Airbnb, terdapat portal penyenaraian seperti Wimdu dan HomeAway . Sama seperti mencari bilik hotel “online”, laman web ini menjadikannya lebih mudah untuk orang dari seluruh dunia untuk berhubung dengan tuan rumah homestay di kebanyakan tempat di dunia.

Oleh kerana rumah dikekalkan dan dihoskan oleh pemiliknya sendiri, suasana itu selalu lebih peribadi dan benar-benar mencerminkan negara atau komuniti tertentu itu. Untuk pelancong yang ingin belajar tentang budaya tempatan dan mencari penginapan yang lebih murah, homestay adalah pilihan yang hebat.

Adakah Sewa Jangka Pendek seperti AirBnB Dibenarkan Oleh Kerajaan Malaysia?

Menurut Airbnb Asia Tenggara, pengurus negara Taiwan dan Hong Kong Robin Kwok , perkhidmatan perkongsian rumah masih kekal “unregulated” di Malaysia. Tetapi, peningkatan jumlah rumah percutian, pangsapuri sewa jangka pendek dan sebagainya telah menimbulkan isu dengan perniagaan hotel di Malaysia. Hujah utama adalah bahawa penginapan jangka pendek adalah tempat tinggal swasta yang tidak boleh dibenarkan menjalankan perniagaan. Tambahan pula, penginapan tersebut tidak mempunyai peraturan dan perlindungan yang sama seperti hotel, seperti pertimbangan keselamatan kebakaran. Walau bagaimanapun, kerajaan pada umumnya menyokong industri ini.

 

Bagaimanakah Menyenaraikan di AirBnb?

Airbnb menyediakan gambaran ringkas mengenai penyenaraian harta anda .

Anda bermula dengan membuat penyenaraian, seperti halaman profil untuk harta anda. Paparkan seberapa banyak maklumat mengenai harta seperti ciri-cirinya, lokasi dan foto, untuk membolehkan tetamu anda membuat keputusan yang tepat.

Kemudian, anda perlu menetapkan peraturan dan ketersediaan rumah anda. Anda mungkin ingin menjadikan penyenaraian anda menjadi sebuah hotel seperti hotel dengan kemudahan sepenuhnya, atau anda boleh merangkumi konsep tanpa perkhidmatan untuk pengembara yang nak berjimat.

Bagaimana anda menjadi tuan rumah bergantung sepenuhnya kepada anda. Sesetengah tuan rumah menawarkan sarapan pagi, yang lain tidak. Anda boleh mendapatkan purata kadar sewa purata mingguan untuk tuan rumah untuk mengenakan bayaran kepada tetamu mereka, jadi anda boleh bekerja pada kadar harian harta anda dari titik permulaan, bergantung kepada beberapa sebab seperti lokasi, ruang, peruntukan dan tempoh penginapan.

 

Bagaimana Menjadikan Rumah Anda Lebih Menarik di Airbnb dan Menarik Tempahan

Selain daripada lokasi, kesan pertama adalah segalanya untuk sewa jangka pendek. Jadi melakukan pengubahsuaian dapat meningkatkan jumlah tempahan anda (dan membolehkan anda meningkatkan sewa).

Tetapi, anda tidak boleh pergi liar dan melakukan pengubahsuaian lengkap (misalnya merobohkan dinding). Berikut adalah bidang-bidang yang akan menarik tetamu:

1. Menyediakan sambungan Wi-Fi yang baik

Perkara pertama yang diminta oleh tetamu adalah kata laluan wi-fi. Oleh itu, jika anda melakukan pengubahsuaian, anda boleh memasang rak yang tinggi dan pasang “router” anda. Meletakkannya tinggi memastikan isyarat kuat di seisi rumah.

2. Mengasingkan ruang tamu

Tetamu anda mungkin menghabiskan sebahagian besar hari mereka di luar. Dan apabila mereka kembali, mereka akan menggunakan bilik mandi, bilik tidur dan dapur. Ramai tetamu tidak akan menyentuh ruang tamu. Oleh itu, tumpaskan belanjawan pengubahsuaian anda di ruang tetamu.

3. Tingkatkan perkakasan dan kelengkapan terlebih dahulu

Anda mungkin tidak perlu mengubahsuai bilik mandi dan dapur anda sepenuhnya. Kawasan yang paling disentuh oleh tetamu akan menjadi pemegang pintu, suis elektrik, paip.

Di dapur, tumpukan peningkatan anda pada paip dapur dan sink, serta pemegang kabinet dapur. Di bilik mandi, tumpukan pada paip dan sink, serta kepala pancuran dan pancuran air.

4. Kemas kini dinding dan hiasan tingkap

Langkah seterusnya adalah untuk memberikan cat barut. Putih dan kelabu adalah warna paling neutral, yang membolehkan anda menambah perabot atau aksesori yang lebih berwarna kemudian. Anda juga boleh membuat dinding ciri dengan menambah kertas dinding ke sebahagian ruang tamu atau bilik tidur anda. Wallpaper adalah cara cepat untuk menampung sebahagian besar dari mana-mana bilik dengan reka bentuk baru, seperti jalur atau bunga.

5. Menutup lantai Dengan lamina baru

Jika itu tidak mencukupi, satu lagi cara untuk menukar harta anda dengan segera ialah memasang lantai laminat baru . Laminate lantai sangat tahan terhadap calar dan pudar, dan datang dalam pelbagai jenis reka bentuk. Harga dari RM6.50 setiap kaki persegi.

6. Ambil gambar yang baik

Anda perlu memuat naik foto yang baik dalam penyenaraian anda. Tetapi mengambil gambar dengan kamera telefon mungkin tidak mencukupi untuk menarik penyewa. Selepas anda melakukan pengubahsuaian, tanya seorang jurugambar profesional untuk mengambil beberapa gambar. Mereka akan tahu bagaimana untuk menjadikan rumah anda kelihatan lebih baik.

Klik di SINI untuk menjadi Airbnb host jika berminat!

Copyright © www.buatduitlebih.com - All Rights Reserved. All trademarks are the property of their respective owners.
error: Content is protected !!