Buat Duit Lebih

Maklumat Terkini Tentang Cara Buat Duit Lebih Di Malaysia

Menukar Kereta Anda Ke Papan Iklan (Billboard) Bergerak

Car StickerApakah Moola?

Secara singkat, Moola adalah platform pengiklanan yang menghubungkan jenama-jenama dengan pemandu dengan melekat iklan pada kereta pemandu berdaftar. Moola menawar perkhidmatan yang membolehkan pemandu untuk “menyewa” ruang di kereta mereka untuk pengiklan supaya mereka boleh melekat banner dan pasang iklan di kereta anda. Untuk memulakan pendapatan, anda perlu mendaftar untuk menjadi pemandu dengan aplikasi mereka (iOS atau Android). Sebaik sahaja anda telah didaftarkan sebagai pemandu, anda boleh mula memohon untuk kempen pengiklanan yang sedia ada. Jika anda diterima untuk kempen iklan, Moola kemudian akan melekatkan banyak iklan di kereta anda sama ada pada pintu, bonet atau but kereta anda. Jangan risau dengan jenama yang anda tidak suka dilekatkan. Moola mengatakan anda mempunyai semua kawalan untuk memilih dan memilih jenis iklan yang dilekat pada kereta anda.

 

Apa Yang Anda Perlu Buat Sebagai Moola Driver?

Anda memandu dengan iklan untuk menghasilkan sesuatu yang dipanggil “impressions“. “Impressions” pada dasarnya merujuk kepada bilangan orang yang telah melihat iklan anda. Lebih banyak “impressions” yang anda dapat, maknanya lebih orang awam melihat iklan yang dilekat pada kereta anda. Ini sangat penting kerana itulah cara anda dibayar.

Moola menggunakan algoritma rumit untuk mengira “impressions“. Algoritma ini mengutamakan jarak perjalanan tetapi juga mengambil kira faktor-faktor seperti waktu siang dan sekumpulan faktor lain. Prinsip asas di sebalik bagaimana anda memperolehi wang adalah: Semakin banyak dan lama anda memandu, semakin banyak “impressions” yang anda hasilkan, lebih banyak wang yang dapat anda perolehi.

Ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai Moola. Pertama, potensi dan tanggungjawab anda bergantung kepada kempen itu sendiri. Jika tiada kempen yang tersedia di kawasan anda, maka anda tidak akan dapat memperoleh apa-apa pendapatan. Kadang-kadang, kempen mungkin memerlukan anda untuk menghadiri acara tertentu dengan kereta anda, atau melakukan beberapa tugas yang sedang berjalan pada masa itu juga.

Kedua, anda tidak boleh menggunakan mana-mana kereta untuk pasang iklan di kereta anda. Moola menghendaki kenderaan anda kurang daripada 10 tahun dan masih berada dalam keadaan cat asal di mana iklan akan dilekat. Mereka mengatakan bahawa ini adalah untuk mengelakkan sebarang kesan mengelupas cat kenderaan anda apabila pelekat dikeluarkan kerana walaupun pelekat mereka tidak meninggalkan sebarang kesan, kerja mengecat yang lemah mungkin tidak dapat dipertahankan dengan baik.

Perkara ketiga juga berkaitan dengan lokasi anda. Walaupun Moola boleh didapati di seluruh negara, kebanyakan kempen mereka berlaku di Lembah Klang jadi jika anda berada di luar dari lembah klang, potensi pendapatan anda adalah kurang.

Walau bagaimanpun,  Moola mempunyai kebaikannya. Selain daripada tidak perlu memandu di tempat lain di luar laluan anda ke dan dari tempat kerja, anda juga tidak perlu mengambil orang yang tidak dikenali ke tempat-tempat yang pelik dan meningkatkan risiko anda. Anda juga tidak perlu membayar pelekat, tidak ada pelaburan terlebih dahulu. Tidak ada keperluan bagi apa-apa jenis pelesenan khas kerana iklan Moola tidak meliputi keseluruhan kereta anda, meninggalkan ruang yang cukup untuk pegawai polis mengenal pasti warna dan model asalnya.

 

Bagaimana Anda Dibayar?

Anda dikehendaki mempunyai akaun bank tempatan dan memberi maklumat tersebut kepada Moola. Bayaran akan dibuat secara bulanan.

 

Kesimpulannya

Moola mungkin tidak boleh membawa sumber pendapatan kukuh seperti Uber, Grab atau kerja sambilan, kerana anda benar-benar perlu bergantung pada Moola untuk menarik kempen iklan. Moola baru-baru ini menjalin perkongsian dengan anak syarikat PUC, Founder Qube untuk meningkatkan perkhidmatan mereka. Menurut Moola, perkongsian ini akan membolehkan mereka memberi tumpuan untuk membangunkan produk mereka manakala Founder Qube membawa pengiklan untuk mereka.

Jadi, berapa banyak wang yang boleh anda perolehi?

Berdasarkan FAQ mereka di laman web, sekiranya anda memandu kira-kira 35KM sehari (semasa waktu siang), anda boleh mendapat duit di antara RM150 hingga RM500 sebulan, bergantung kepada kempen.

Moola kini mempunyai lebih 19,000 pemandu berdaftar dan telah beroperasi sejak September 2016. Untuk maklumat lanjut, boleh klik butang “Moola” di bawah.

Moola

Adakah Artikel Ini Membantu?
×

 

Maklumat Terkini (Dikemaskini pada 27 June 2018): Anda juga boleh pertimbangkan MyBump selain daripada Moola. MyBump beroperasi seperti Moola. Klik di SINI untuk maklumat lanjut.

Copyright © www.buatduitlebih.com - All Rights Reserved. All trademarks are the property of their respective owners.
error: Content is protected !!