Buat Duit Lebih

Maklumat Terkini Tentang Cara Buat Duit Lebih Di Malaysia

P2P Pembiayaan (Peer-to-Peer Lending)

P2P Lending

Apa Itu P2P Pembiayaan (Peer-to-Peer Lending)

Pembiayaan P2P juga dikenali sebagai “pinjaman pasaran”, di mana perniagaan boleh meminjam wang dari platform P2P seperti Fundaztic. Sebaik sahaja permohonan mereka diluluskan, platform akan menetapkan kategori risiko atau gred kredit. Pinjaman ini kemudiannya dibiayai oleh individu atau sekumpulan pelabur yang bertindak sebagai pemberi pinjaman.

Pada masa ini, pembiayaan P2P dikawal oleh Suruhanjaya Sekuriti dengan enam operator berlesen di Malaysia, iaitu Peoplender, B2B FinPAL, Ethis Kapital, FundedByMe Malaysia, Perkhidmatan Managepay, dan Pertubuhan Pendanaan Malaysia.

Platform pendanaan Fundaztic , P2P yang dimiliki dan diuruskan oleh Peoplender, menawarkan proses pelaburan dan permohonan yang jelas dan telus bagi peminjam dan pemberi pinjaman. PKS dapat mengumpul dana untuk tujuan berkaitan perniagaan antara RM20,000 hingga RM200,000 dan pelabur boleh melabur dengan hanya RM50. Ya, betul, hanya RM50

Mengapa Melabur Dalam P2P?

Pelabur-pelabur mendapat pendapatan dari portfolio pelaburan mereka, tetapi dalam tempoh lima tahun yang lalu, Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI) tidak berkembang secepat yang dijangka oleh para pelabur.

Pada 2016, KLCI turun 3%, sementara indeks MSCI Asia ex Japan naik 3%. Ia hanya berjaya meningkatkan 10% dalam tempoh lima tahun yang lalu, prestasi yang lemah berbanding MSCI Asia ex Japan yang 16%.

Pada awal tahun 2016, Jack Bogle , pengasas Dana Vanguard, memberi amaran kepada Morningstar bahawa pelabur pasaran saham kemungkinan akan menyaksikan pulangan tahunan kasar sebanyak hanya 6% dalam dekad yang akan datang. Selepas menyumbang inflasi, pulangan sebenar akan mendekati 4% setahun.

Itu hanya sedikit lebih baik daripada meletakkan wang anda dalam akaun deposit tetap . Dengan populariti yang semakin meningkat, pelaburan P2P dilihat sebagai kenderaan pelaburan yang mungkin dapat memberikan aliran tunai yang stabil dan pulangan yang lebih tinggi. Bergantung pada matlamat pelaburan anda, pelaburan P2P mungkin mempunyai tempat dalam portfolio anda.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa pelaburan P2P harus dimasukkan dalam portfolio anda:

1) Kos kemasukan yang rendah dengan hanya RM50

Memulakan pelaburan P2P anda mudah. Anda boleh mendaftar di Fundaztic online, dengan menyediakan beberapa butiran peribadi dan memuat naik salinan kad pengenalan anda. Sebaik sahaja akaun anda disahkan, anda boleh segera melabur.

Sebagai pelabur individu, anda boleh memulakan pelaburan dengan minimum RM50, dan digalakkan untuk melabur tidak lebih daripada RM50,000. Meningkatkan pelaburan minimum, ia memberi pelabur kebebasan untuk mencuba platform dan juga kenderaan pelaburan tanpa mengambil risiko besar.

2) Pulangan berpotensi tinggi

Suspek biasa yang terdapat dalam portfolio pelabur adalah dana amanah saham, bon dan saham . Walau bagaimanapun, dengan KLCI memberikan prestasi yang kurang memberangsangkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sudah tiba masanya para pelabur meneroka memperluaskan portfolio mereka untuk memasukkan pelaburan wang tetap yang berpotensi memberikan pulangan yang lebih tinggi.

3) Yuran dan caj pelaburan yang lebih rendah

Kos pelaburan merupakan pertimbangan penting untuk pelabur kerana bayaran dan caj mengecilkan pendapatan pelaburan seseorang. Ini menjadi faktor yang lebih penting untuk dipertimbangkan apabila prestasi portfolio anda adalah kurang daripada paras.

 

Apakah Risiko Yang Terlibat?

Memahami profil risiko anda adalah penting sebelum anda mengambil apa-apa pelaburan. Di Fundaztic, pelabur dinasihatkan untuk mengambil soal selidik untuk mengukur profil risiko beliau, yang akan membimbing mereka dalam memilih nota pelaburan yang betul untuk melabur.

Sebagai contoh, untuk pelabur antara 30 dan 40 tahun dengan kelayakan peringkat Ijazah Sarjana Muda, yang ingin melihat pertumbuhan modal sederhana dalam pelaburannya, kemungkinan akan mempunyai pendekatan konservatif terhadap pelaburannya.

Seperti yang ditunjukkan oleh profil risiko ini, nota pelaburan yang paling sesuai untuk dimasukkan ke dalam portfolio pelaburan adalah yang digredkan A1 hingga B3 untuk membiayai perniagaan terhad swasta (Sdn Bhd) atau perkongsian.

Fundaztic menggunakan kaedah Gred Risk untuk mengkategorikan profil risiko “issuers”. Terdapat 10 peringkat dari A1 ke E10. Penggredan diberikan berdasarkan beberapa faktor termasuk “past credit behaviours”  yang direkod dalam data biro dan jumlah dana yang dapat diperoleh oleh “issuers” dan harga yang mereka harus bayar dan lain-lain.

Fundaztic Risk Profile

Sumber: Fundaztic

Jika berminat, boleh sertai Fundaztic dengan klik butang “Fundaztic” berikut

Fundaztic

Jadi, Bagaimana Pulangannya?

Di bawah menyeneraikan pelaburan kami di Fundaztic and pulangannya untuk rujukan anda. Kami melabur RM2,000 dan paling minima, kami boleh dapat pulangan sebanyak 8.64%, 2x lebih tinggi daripada faedah simpanan tetap di bank tempatan.

Fundaztic BuatDuitLebih

Statusnya pulak, kesemua pelaburan kami ke syarikat-syarikat yang kami pilih, pembayaran dibuat mengikut jadual yang ditetapkan. Anda boleh rujuk nombor “Prompt Repayment” di carta bawah.

Sekiranya anda perasaan, kami juga melabur pada pelaburan Gred D7 – Risiko Tinggi. Bila kami mula melabur di Fundaztic, kami tidak mengetahui apa-apa, itulah sebab kami buat pelaburan tersebut. Itulah satu kesilapan kami. Nasib baik tiada apa-apa pengalaman buruk daripadanya.

Fundaztic Chart_BuatDuitLebih

Jika anda berminat, boleh sertai Fundaztic dengan klik butang “Fundaztic” berikut

Fundaztic

Adakah Artikel Ini Membantu?
×

Dikemaskini pada 12 Aug 2018

Copyright © www.buatduitlebih.com - All Rights Reserved. All trademarks are the property of their respective owners.
error: Content is protected !!