Buat Duit Lebih

Maklumat Terkini Tentang Cara Buat Duit Lebih Di Malaysia

Tawar Servis Buat Filem dan Sunting Video

Video adalah komoditi hangat sekarang, tetapi tidak semua orang tahu bagaimana membuatnya, apalagi menyuntingnya. Di sinilah anda boleh menawarkan perkhidmatan penciptaan atau penyuntingan video.

Menggunakan alat percuma yang terdapat dalam talian, anda boleh belajar dengan cepat bagaimana menggabungkan teks, gambar, dan audio dan menukarkannya kepada satu video untuk pelanggan dalam talian.

Berikut adalah senarai ringkas alat-alat dalam talian percuma yang boleh anda gunakan untuk bermula. Ya, alat-alat ini adalah percuma, anda tidak payah melabur beratus-ratus ataupun beribu-ribu ringgit untuk bermula.

  1. Audacity untuk rekod audio
  2. Camstudio untuk membuat video
  3. OpenOffice.org atau WPS office untuk perisian persembahan yang serupa dengan PowerPoint
  4. Jing untuk tangkapan skrin
  5. DMOZ untuk direktori muzik tanpa royalti. Anda boleh menambah muzik ke video yang anda cipta

 

Adakah Saya Mempunyai Apa yang Diperlukan?

Jangan risau! Sama ada anda masih baru di bidang video atau seorang profesional berpengalaman, anda boleh dengan mudah menjual perkhidmatan anda untuk sunting video. Jika anda masih baru, anda boleh cari beratus-ratus tutorial dalam talian (online), yang ditulis dan video yang menunjukkan cara untuk sunting video. Ia tidak akan membawa anda sangat lama untuk memahami bagaimana semuanya berfungsi dan jadi pakar.

Untuk sunting video untuk pelanggan, berikut adalah komponen yang anda perlu ada:

  1. Skrip. Perkataan-perkataan yang patut dimasukkan ke setiap “slide” dalam persembahan video. Matlamatnya ialah 10 perkataan atau kurang untuk setiap “slide“; Semakin mudah perkataan yang digunakan semakin berkesan mesej yang disalurkan.
  2. Muzik dalam format MP3. Anda boleh membeli muzik (muzik pendek atau lagu muzik) mengikut kategori dan minta muzik dihantar kepada anda dalam CD, atau anda boleh memuat turun muzik ke komputer anda. Sekiranya pelanggan tidak menyediakan muzik, anda boleh memilih muzik yang sepadan dengan persembahan video.
    • Kadang-kadang pelanggan akan menyediakan suaranya, fail audio yang perlu anda tambahkan pada video. Format audio berbeza-beza bergantung kepada cara mereka direkod dan disimpan. Pastikan anda memahami fail mana yang anda akan dapat berfungsi dengan mengikut perisian percuma yang anda muat turun dari Internet.

Secara ringkas, menggunakan alat percuma yang boleh anda temui dalam talian, anda boleh belajar cara membuat dan mengedit video untuk pelanggan.

 

Bagaimana Tawarkan Servis?

Anda boleh menjual perkhidmatan ini kepada pemilik perniagaan individu dengan mendekati mereka melalui e-mel atau melalui laman web mereka. Anda boleh mengiklankan kerja anda untuk menawar perkhidmatan di mana-mana forum dalam talian. Anda juga boleh menawarkan perkhidmatan anda kepada “webmaster” sebagai bonus tambahan untuk pelanggan mereka. Anda juga boleh mula pembuatan video atau penyuntingan di Fiverr.com atau mendaftarkan diri anda sebagai pencipta video dan editor di Upwork.com

Pembuatan video dan pasaran penyuntingan kini terbuka lebar, inilah masa anda boleh buat pendapatan tambahan.

Copyright © www.buatduitlebih.com - All Rights Reserved. All trademarks are the property of their respective owners.
error: Content is protected !!